søndag 11. oktober 2015

Brygg med en Bryggmester - Mike Murphy fra Lervig

Tidligere i høst var vi så heldige at vi kunne delta på bryggekurs med selveste Mike Murphy fra Lervig. Smakselv inviterer en kjent bryggmester for å holde et hjemmebryggerkurs.


Smakselv holder til i flotte nyoppussede lokaler i Hedmarksgata 15 i Oslo. De avholder faste kurs i brygging og smaking av øl. Med Norges første ølsomelier på laget, Amund Polden Arnesen, har de nok av eskpertise når det gjelder øl. Smakselv er en del av Bryggselv, Norges største leverandør av råvarer og utstyr til hjemmebrygging.


Bryggingen gjennomføres i nytt og funksjonabelt bryggerom i Smakselvs lokaler. Kursdeltakerne sitter i en halvmåne rundt bryggeutstyret mens bryggingen og forklaringen skjer. Her kan man spørre om hva man vil og bryggmesteren forklarer villig om hva som helst.


Konrad Stout var ølet som vi skulle brygge denne dagen. Oppskriften ble nøye gjennomgått og forklart av bryggmesteren og han svarte på alle spørsmål vi hadde. Han forklarte at Konrad Stout var tilpasset det norske markedet ved å tilsette litt mer kalsiumklorid for saltere smak og simcoe humle for en smak av furnål. Noe som Mike mener minner oss om norsk natur.

Det ble også tid til en Ølsmaking, hvor vi blant annet fikk smake Lervig sin 3 Bean Stout, som er en imperial stout på 13% med tonkabønner, vaniljebønner og kakaobønner. En skikkelig kraftig og deilig øl.

Tips fra bryggmesteren
Det ble mange gode tips. Men her er noen han anbefalte for hjemmebryggere

  • Viktig med sunn gjær. Du kan ikke lage godt øl selv om du har en god oppskrift, men tilsetter dårlig gjær.
  • Oksygen i gjæringsdunken ved endt brygging - enten med risting eller med tilsetning av oksygen
  • Kontrollerer du temperaturen så kontrollerer du usmakene
  • Ved stout anbefaler han en uke lengre gjæring
  • Renslighet, renslighet , renslighet!
  • Følg hjertet ditt, ikke tenk så mye på ølstilen, tørr å lek med ingredienser.

Mike Murphy forteller at dette er første gang han har vært med på et konsept som "brygg med en bryggmester", Han har gjort lignende ting tidligere. Han liker å dele kunnskap og har lært mange å brygge i en til en setting. I "brygg med en bryggmester" vet alle hvem han er og det blir mer som å møte fansen og svare på spørsmål.

Interessen for brygging startet da han var 19 år og oppdaget en brygge butikk i nærheten av der han bodde.  I starten handlet det mest om å brygge øl for å drikke seg full, etterhvert som IPA ble mer kjent gikk det over til å handle om smaker og opplevelser.

Mike anbefaler en kjele og ekstrakt  kit for folk som er nysgjerrige på å starte med hjemmebrygging. Han sier derimot at du ikke bør velge gjærpakkene som ofte følger med, gå heller for en fersk gjær. Kjøp ferske ingredienser, ikke ha skapet fult av gammel malt og gjær. Dra innom din lokale bryggebutikk og få input på oppskrifter og slå av en ølprat. Mopp i nærheten i tilfelle søl kan være lurt, så slipper evt. kjæresten din å bli sur om du søler. Kort sagt så kan du slippe unna med ganske billig oppsett om du er nysgjerrig på å prøve.

Lervig har flere samarbeidsøl framover. Det første samarbeidet er nå i høst med et tysk bryggeri. Lervig ønsker å komme mer inn på det Tyske markedet og tenker å kjøre et stunt hvor de lager surøl av sauerkraut. Sauerkraut er forøvrig hodekål fermentert med melkesyrebakterier. Mike ønsker å sjokkere litt og få tyskerne opplyst om at det finnes et bryggeri som heter Lervig Aktiebryggeri. Et annet samarbeid er med Loverbeer fra Italia, hvor de planlegger å lage en IPA sammen. Det er også i planene at et samarbeid med Wildbeer er forestående.

Mike mener surøl kommer til å konkurrere med IPA framover. Lervig har derfor planlagt flere surøl framover. Det gleder vi oss over å høre!
Noen linker:
http://www.smakselv.no/
http://www.lervig.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *