fredag 8. august 2014

Ølsmaking med Belhaven Brewery og Greene King

Torsdag 7. august deltok jeg på en ølsmaking arrangert av Strag-gruppen. Temaet for smakingen var Belhaven Brewery og Greene King. Fra Belhaven hadde de fått med seg en av bryggerne som fortalte om bryggeriets historie og deres nye fokus på "craft beer". Julie Smith, Export Sales Manager, representerte Greene King og deres produkter.


Belhaven Craft Pilsner & Greene King Noble


Belhaven Brewery ble grunnlagt i 1719 og eies i dag av Greene King fra Suffolk, England. De har en lang tradisjon med maltrike skotske øl og er en av de bestselgende bryggeriene i Skottland og Storbritania forøvrig. I Skandinavia er de kjent for sin Twisted Thistle IPA som var en av de første IPA som var mer humlerike enn tidligere.

Greene King er en av de største britisk-eide bryggeriene i England og produserer blant annet klassikeren Morland Old Speckled Hen. I dagens smaking hadde de tatt med seg en ny serie "craft beer" som de ønsket å presentere.

For min del var dette et nytt møte med to bryggerier jeg hadde hørt og smakt lite fra. Forventningene var store da dette dreide seg om håndverksøl.


Belhaven Twisted Thistle IPA 5,6%

Vi startet med å smake på Twisted Thistle på fat. Noe som skulle vise seg å være norgespremiere på fat versjonen. Den hadde en fruktig smak med innslag av sitrus og noe karamell.

Senere smakte vi flaskeversjonen av den samme ølen. her opplevde jeg en forsterket aroma og mer balansert smak. Bryggeren kunne fortelle at de i år hadde relansert Twisted Thistle med en ny og forbedret oppskrift. De hadde beholdt maltbasen men økt humletilsetningene for økt bitterhet(45 IBU) og aroma.


Belhaven Craft Pilsner (4.8%) vs Greene King Noble(5 %)

Belhaven Craft Pilsner har en aroma av mynte og tyggis. Smaken var maltrik med innslag av karamell og kjeks.
Greene King Noble er en lager øl og fremstår med aroma av sitrus og gress. Smaken er maltrik og tendenser til kjeks, karamell og sitrus. Noble framstår som friskere og mer balansert enn Craft Pilsner.


Morland Old Speckled Hen(3.5%) vs Morland Old Hoppy Hen(4.2%)

Old Hoppy Hen er en ny versjon av klassikeren Old Speckled Hen og er en session øl på bare 4,2%. Den er fullspekket med humle og har friske aromaer og smaker av sitrus, furu, karamell og mye amerikansk humle. en lettdrikkelig øl med behagelig bitterhet.

Old Speckled Hen har lite aroma. Smaken er maltrik med innslag av toffee, karamell og en lett bitterhet.

Greene King Strong Suffolk - Dark Ale (6%)

Maltrik mørk øl med smaker av karamell, tørket frukt og kandisukker.

Greene King Double Hop Monster - IPA (7.2%)

En skuffende IPA som ikke fortjenter det oppskrytte navnet. Her mangler både aroma og bitterhet for at dette skal være en god IPA.

Greene King Yardbird - American Style IPA (4%)

En øl med lite aroma. Fin og balansert smak av grapefrukt og sitrus. Lett bitterhet.

Belhaven Scottish Ale (5.2%)

Maltrik øl med lite aroma. Smak av karamell, malt og brød. Oppleves tørrere enn resten av sortimentet.

Belhaven Speyside Oak Aged Blonde Ale (6.5%)

En Blond Ale som er smaksatt med eikeschips dynket i Speyside whisky. Dette gir en sødmefylt smak av whisky, karamell, brød og gjær.

Belhaven Scotthis Oat Stout (7%)

Smak av lakris, røyk, sjokolade, kjeks og kaffe. Oppleves som en lett stout. Kun 2% havre er brukt og dermed har den også noe tynn kropp til en havrestout.

Belhaven 90/- Wee Heavy (6.5%)

Mye sødme med smak av karamell, malt og tørket frukt.


Mitt inntrykk av bryggeriene

Det var mye spennende øl de presenterte. Men for en ølkjenner er ikke det noe nytt. Her er det mye standardiserte versjoner av forskjellige ølstiler. Smakene er gode, men jeg føler at de holder tilbake litt på oppskriftene. Noe som går igjen i Belhaven sine brygg er at de er maltrike, har lite aroma og mye sødme.


Old Speckled Hen vs Old Hoppy Hen
Greene King Double Hop Monster & Belhaven Scottish AleBelhaven Scottish Oat Stout2 kommentarer:

 1. Vet du om noen gode nettsider der jeg kan lære mer om å lage øl selv?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Ta en titt på www.norbrygg.no . Der ligger detaljert beskrivelse og norges største hjemmebrygger forum, hvor du kan stille spørsmål.
   For råvarer og utstyr kan jeg anbefale www.bryggselv.no

   Slett

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *