torsdag 28. august 2014

Eksplosiv økning i antall hjemmebryggere

Det har aldri før vært flere som brygger sitt eget øl. Interesseorganisasjonen Norbrygg har passert 3000 medlemmer. En fantastisk økning for en av de eldste mat- og drikketradisjonene i Norge.


En av landets eldste tradisjoner, hjemmebrygging av øl, har for alvor våknet til liv. Det brygges i fjøs, borettslag kjellere, loft, terrasser og kjøkken over hele landet. Nå har Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, fått sitt medlem nummer 3000. En milepæl!

Aktiv deling av kunnskap

Norbrygg er Norges største forening for hjemmebryggere. Det er en demokratisk, fri og uavhengig organisasjon som har som formål å fremme hjemmebryggerkunsten i Norge. En viktig del av dette er Norbrygg-forumet  hvor medlemmer stiller spørsmål og deler sin kunnskap. Her finnes svar på de fleste øl relaterte spørsmål, alt fra hvordan en kommer i gang med hjemmebrygging til DIY tråder på å bygge hjemmelaget bryggeri.

Foreningen ble startet i 1997, samme år ble også NM i hjemmebrygging arrangert for første gang av Norbrygg. Det året ble Jens Maudal vinner, et av flere Norbrygg-medlemmer som har gjort hobbyen til sitt levebrød. Maudal er i dag en av to eiere av Haandbryggeriet i Drammen, en av Norges ledende mikrobryggerier.

Fra NM til Vinmonopolet

Ølet Two Captains fra Nøgne Ø er også blitt en realitet takket være Norbrygg.  Jan Halvor Fjeld leverte dettesom et bidrag til NM i hjemmebrygging i 2010. Det ble det kåret til årets beste hjemmebrygg og som premie ble det brygget av Nøgne Ø . Det ble også gjort kommersielt tilgjengelig i puber, barer og på Vinmonopolet. Ølet ble så populært at er en del av Nøgne Øs standardutvalg.

Til høsten kommer Ringnes Polaris Baltisk Porter på Vinmonopolet, der hjemmebryggerne Anders Christensen og Steinar Hamre vant en hjemmebryggerkonkurranse arrangert av Norbrygg og Ringnes. Humlefest.com kommer med en anmeldelse av ølet i neste uke, vi gleder oss til å smake!
I tillegg lanseres øl fra 7 Fjell bryggeri. Sjefbryggeren på 7 Fjell, Gahr Smith-Gahrsen, er et av de mest aktive medlemmene på Norbrygg-forumet. Det er mye å glede seg til fra den fronten!

Sterkt økende interesse

Siden 1997 har mye forandret seg, både for hjemmebryggerne og for Norbrygg. Utstyret, råvarer, informasjon og kunnskap er større enn noen sinne, og interessen for hjemmebrygging bare øker og øker. Med arrangementer som NM i hjemmebrygging, Juleølkonkurransen og Bjorleik kommer Norbrygg til å fortsette å fremme hjemmebryggertradisjon og hjemmebryggerkunst.

Er du nysgjerrig på hjemmebrygg og sitter inne med mange spørsmål?
Meld deg inn i Norbrygg!  Bli Norbryggmedlem her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *