mandag 12. mai 2014

Vi tester hjemmebrygg: Ormåsenbrygg.

Ormåsenbrygg.


Dette er starten på en serie hvor vi smaker på hjemmebrygg. Først ut er Ormåsenbrygg som holder hus i Vestfossen, Øvre Eiker i Buskerud. Vi var så heldige å få fatt i noen flasker som vi med glede deler med dere her.

Det er ikke vanskelig å se at Ormåsenbrygg er opptatt av estetikk. De har noen utrolig pene etiketter trykket på høykvalitetspapir. Ølene har forøvrig fått navn etter runer.Ýr

Vlaams rood

Info fra bryggerne:

Bryggedato: 27.12.12
Flaskedato: 23.06.13
#017 - ýr er Ormåsenbryggs forsøk på å brygge en Vlaams rood. Dette er et øl som stammer fra Vest-Flandern i Belgia og har en smak og farge som kan minne om rødvin og er også kjent under navnet flamsk Burgunder. Et av de best kjente ølene av denne typen er Rodenbach som gjæres og lagres i opptil tre år i eikefat som kalles foeder og rommer opp mot 65.000 liter. Som mange andre belgiske øl blir Vlaams rood som regel blendet av yngre og eldre utgaver ved flasking.
Det som først og fremst gir den syrlige og forfriskende smaken til denne ølen er den unike blandingen av gjærtyper og bakterier som er brukt til å gjære og inneholder både saccharomyces, brettanomyces, lactobacillus og pediococcus.
Totalt ble det kun tappet 16 flasker på champagneflasker og korket med naturkork av dette ølet og resten ble tilsatt ulike ingredienser for å forvandles til en av 2013s hemmelige juleøl.

Aroma:
Rødvin, karamell, eik og sur kirsebær.

Utseende:
Klar mørk brun med rødskjær. Lite karbonering.

Smak:
Syrlig smak av eddik, eplekart. Eik. Lite karbonert og lite sødme.

Helhet:
Kompleks øl. Vinøst preg. Når nesten helt opp. Kan det bli bedre med litt lagring (?). Nydelig øl vertfall!

4.5 av 5 

Lògr

Bière de Champagne


Aroma:
Søt aroma av ananas, mango og tropisk nektar. Hint av karamell. 

Utseende:
Brun, uklar med mye kullsyre. Skummet faller fort.

Smak:
Tørr, fruktig og syrlig smak av jordbær og ananas, mandel, nøtter. 
Besk ettersmak. Tydelig alkohol, mye karbonering og relativ tynn munnfølelse.


Helhet:
Gulskjær på skummet som forsvant med en gang, tynt smaks bilde. Syrlig øl som er vanskelig identifisere smakene på. Veldig tørr, i følge etiketten gjæret den ned til 1.004.

3 av 5


 

Hagall 2012 brett.

Barley wine 

 

Info fra bryggerne:

Hagall er en barley wine av engelsk type som skal brygges én gang i året og kunne lagres i alle fall i femten år. Barley wine er tradisjonelt betegnelsen forbeholdt det sterkeste og mest lagringsdyktige ølet.
I 2012-utgaven av hagall har 1/3 av batchen fått en ekstra gjæring i stakittflaske med tilsetning av villgjær av typen brettanomyces clausenii, for å simulere hvordan barley wine sannsynligvis smakte i gamle dager, da den ble lagret lenge på eikefat som inneholdt mange ulike gjærstammer og adrenuhunskheter. Denne gjærstammen er isolert fra gamle eikefat på et engelsk bryggeri hvis navn ikke bør nevnes.
Aroma:
Karamell, brunsukker, lett røyk, brent treverk, tørket frukt, dadler, rosiner, sjokolade og toffee.

Utseende:
Mørk brun, klar. Tykt skum.

Smak: 
Dadel /m bacon, røyksmak bakerst på tungen, brunsukker, malt. Middels sødme og bitterhet.

Helhet:
Smakene harmoniserer, godt sammensatt. Liker røyksmaken helt bakerst på tungen. Skulle ønske vi hadde flere flasker stående...

4 av 5

 

Verd å merke seg

Ormåsenbrygg hanket inn tre plasseringer i årets Norgesmesterskap i hjemmebrygg, flaskekonkurransen. En tredjeplass med ølet oðel som var en mørk sterk belgisk ale. En sterk første plass i spesialklassen med ølet àss, en weissbier. Og tilslutt en tredjeplass med ølet maðr som var en imperial stout.


Vi sier ikke nei takk til mer kvalitetsøl fra Ormåsenbrygg!

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *