mandag 3. juni 2013

Verdens eldste øl skal gjenskapes.

Sommeren 2010 gjorde dykkeren Christian Ekstrøm en liten oppdagelse 50 meter under vann like utenfor øyen Åland, utenfor Sverige og Finland i et skipsvrak datert tilbake til 1840. Skipet var på vei fra København til St. Petersburg, som den gang var hovedstaden i Russland. Ekstrøm fant flere flasker begravd i sanden.

Det ble først antatt at alle 145 flaskene som ble funnet inneholdt champagne. Men under en redningsaksjon sprakk en av flaskene når de kom om bord i båten. Ut kom det altså øl og ikke champagne. Det viste seg at 5 av de 145 flaskene inneholdt øl.

Teknisk forskningssenter i Finland fikk ansvaret av de lokale myndighetene på Åland å studere ølet som ble funnet. Dette i håp om å finne levde gjær som kunne kultiveres og muligheten for å finne ut hva ølet inneholdt. 

I mars 2013 la visitaland.com ut en pressemelding om at ølet var ferdig analysert og skulle brygges hos det Ålandske bryggeriet Stallhagen. Kjekt å se at de lokale myndighetene på Åland valgte et bryggeri i nærheten av vrakfunnet. Det ultimate hadde vel vært å fått til et samarbeid mellom Stallhagen og et bryggeri i St. Petersburg, der hvor ølet var på vei. 

Myndighetene har også bestemt  at alt overskudd fra ølsalget skal gå til marin arkeologisk forskningsarbeid og miljøforbedrende tiltak for vannkvaliteten i sjøen.

Stallhagen er nå i gang med å utvikle en oppskrift til brygget og produksjonen er planlagt til å starte senere i år. Det 170 år gamle vrakølet i ny bekledning er planlagt salgstart i juni 2014.Linker som omhandler saken:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kontaktskjema

Navn

E-post *

Melding *